Kleuters mogen weer kleuters zijn!

“Een kleuter is geen schoolkind dat gaat groeien als je er harder aan trekt!”

‘Kleuters mogen vanaf 2021 geen ‘schoolse’ toetsen meer maken. En een jaar langer kleuteren geldt niet meer als zittenblijven. Deze politieke beloften zijn een doorbraak in een jarenlange discussie over het jonge kind.’

Geschreven door Rineke Wisman met medewerking van Rienkje van Boekel en Gerda Witte (WSK-kleuteronderwijs), gepubliceerd in het Onderwijsblad.

25 comments

 • Nienke

  Verdere woorden overbodig; dít zegt alles…!! Nu er voor zorgen dat het de wereld in gaat!😍

 • Griet

  Hoe anders is het onderwijs in Nederland en Vlaanderen ? Als kleuterjuf staan bij mij 2 belangrijke items voorop ; sociale vaardigheden en leren leren . Een toets wel of niet afnemen maakt het grote verschil niet . De dagdagelijkse stimulerende klaswerking is het allerbelangrijkste, de zone van de naaste ontwikkeling …. de kleuterklas moet een heerlijke tijd zijn voor de kinderen !

 • Jorinde Aydagul-Hagedoorn

  Fantastisch nieuws! Nog leuker om leerkracht kleuteronderwijs te worden 🙂

 • Leny Blom

  Bijzonder verheugd met deze terugkeer naar het jonge kind en dat de ontwikkeling in eigen tempo mag doorleeft worden. Zelfvertrouwen en nieuwsgierigheid is de drang naar verkennen van de wereld om zich heen.
  Prachtig dat dit eindelijk weer gezien en kansen weer open gezet worden, om er blijde, genietende kinderen zullen rondlopen zonder afkeuring op allerlei niet gehaalde doelen v.d. test.
  Een ontwikkelvolgmodel, zoals b.v v. Dick Memelink, is heelfijn om mee te werken, waar bij je de vlg. uitdagende stappen kunt vinden v.d. pers. ontwikkeling.

 • Elly Hazeleger

  Dankbaar dat kleuters weer “kleuter” mogen zijn. Dankpunt.
  Nu nog de “kleuterleider/leidster” opleiding invoeren om het compleet te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *