Kleuters mogen weer kleuters zijn!

“Een kleuter is geen schoolkind dat gaat groeien als je er harder aan trekt!”

‘Kleuters mogen vanaf 2021 geen ‘schoolse’ toetsen meer maken. En een jaar langer kleuteren geldt niet meer als zittenblijven. Deze politieke beloften zijn een doorbraak in een jarenlange discussie over het jonge kind.’

Geschreven door Rineke Wisman met medewerking van Rienkje van Boekel en Gerda Witte (WSK-kleuteronderwijs), gepubliceerd in het Onderwijsblad.

24 comments

 • Elly Hazeleger

  Geweldig dat kleuters weer “kleuter” mogen zijn. Eigen tempo in hun ontwikkeling. Heel blij van. Gebedsverhoring.
  Hopelijk nu een gedeelte KLOS nog.

 • Ankie Theunissen

  Ik ben al jaren thuis maar toen ik nog met kleuters werkte en vraagtekens zette bij de manier waarop in het onderwijs met deze jonge kinderen werd omgesprongen, werd ik wel vaak als een ketter weggezet. Gelukkig begint met in te zien dat het anders kan en moet.

 • Ria Miedema

  Kwam donderdagmorgen op school. Vertelde hierover in de personeelskamer dat per ’21 CITO-toetsen voor kleuters verboden zijn. Niet iedereen was er blij mee omdat ze dan hun graadmeter kwijt waren/hun meetlat!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Iet de Moor

  Heeft lang geduurd. Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
  En.misschien dan ook op de PABO iets meer aan.kleuteronderwijs doen.

  • Deborah

   Ik studeer aan de pabo, vrijeschool tak weliswaar en ik heb in het 3e jaar gekozen voor kleuterspecialisatie. Alle vakken die ik krijg zijn kleutergerelateerd en ik loop ook al mijn stage uren in de kleuterklas. Dus behoorlijk gericht op kleuteronderwijs. Maar dat is op de vrijeschool al heel lang zo. Daar leren kinderen spelenderwijs en krijgen geen toetsen. Het reguliere onderwijs kan daar nog wat van leren.

 • Toos Verspagen

  GEWELDIG, ik voelde me vaak een roepende indewoestijn, toen ik dit allemaal zei.
  Nu wordt het erkend, triest dat de cito nog afgenomen wordt bij kleuters, ik pleit ook nog voor inspectie controle op dit punt.
  Ik ben 4 jaar thuis maar het kleuteronderwijs gaat me nog steeds aan mijn hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *